strand_heemskerk_2

Op maandag 1 oktober 2018 vindt de jaarlijkse ledenvergadering van de KLG weer plaats bij Tennisvereniging Marquette. Zet deze datum alvast in de agenda, want het belooft weer een mooie avond te worden. Voor de tweede keer zal Jolanda Linschooten tijdens de ledenvergadering een lezing geven. Deze keer gaat de lezing over haar tocht door IJsland.

"Via mijn beeld, tekst en presentaties wil ik een bijdrage leveren aan de verdieping van de band tussen mens en natuur. Ik wil pleiten voor meer kennis van de natuur om ons heen, meer vertraging ook door onszelf tijd te gunnen geleidelijk en dus grondig ervaringen op te bouwen in plaats van hapsnap-snelle-kicks waarbij de natuur niet meer dan een leuk (maar gevaarlijk) decor vormt. Ik wil een lans breken voor op eigen kracht onderweg zijn in de natuur omdat ik geloof dat het alleen zo mogelijk is die band ten diepste te ervaren. Door ons in ruige natuur onder te dompelen, met respect maar zonder luxe, ontstaat die dimensie van klein in groot. Het is niet erg om daar een inspanning voor te moeten leveren. Misschien zelfs een voorwaarde. Want zo’n mier-op-een-marathon gevoel werkt verhelderend, verfrissend en ontnuchterend".
Jolanda Linschooten

Pal tegen de noordpoolcirkel rijst uit zee een bergachtig eiland op, gelegen op een actieve vulkanische richel. Een land vol uitersten. Besneeuwde bergen en immense gletsjers naast kokende modderpoelen en nog na gloeiende lavastromen. Met zijn overdaad aan natuur, leent IJsland zich er bij uitstek voor om langzaam, te voet verkend te worden.

En dat is precies wat Jolanda Linschooten deed. Als fotograaf voor o.a. National Geographic doorkruiste zij heel IJsland te voet gedurende 40 dagen in haar eentje.